Doğru Yol Partisi
  Son Dakika :   
 
 
 
ANASAYFA
GENEL BAŞKAN
VİDEOLARI
DANIŞMANLARI
PARTİ KURUCULARI
BAŞKANLIK DİVANI
GENEL İDARE KURULU
MKYK
Y.HAYSİYET DİVANI
İL BAŞKANLARI
İLÇE BAŞKANLARI
RESİMLER ve LOGO
TÜZÜK
PROGRAM
ZİYARETÇİ DEFTERİ
İLETİŞİM





BAŞKANLIK SİSTEMİ

            Genel Başkan Av.Çetin Özaçıkgöz, Başkanlık Sistemi tartışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

            Genel Başkan açıklamasında ; 

“DEVLET BAHÇELİ ve BİNALİ YILDIRIM,
BAŞKAN YARDIMCISI OLABİLİR,

AMA SİSTEM BAŞKANLIK SİSTEMİ OLMAZ”

            “Türkiye’de Başkanlık Sistemi olsun mu, olmasın mı? Diye tartışılmaktadır. İktidar, Anayasayı değiştirerek Başkanlık Sistemine geçmek istediğini uzun süredir dile getirmektedir. MHP de buna yeşil ışık yakma görüntüsü vermiştir.

            Eğer TBMM’de teklif MHP’nin oylarıyla 330’u geçtiği taktirde, referandumda yine MHP’nin desteği ile Anayasa değişir. Ama sistem Başkanlık Sistemi dense de Başkanlık Sistemi olmaz. Çünkü Başkanlık Sisteminde katı bir “kuvvetler ayrılığı” olması şarttır. Yani yasama, yürütme ve yargının tamamıyla birbirinden ayrılması lazımdır. Halbuki özellikle 2010 referandumundan sonra çıkarılan kanunlarda “Kuvvetler Birliği” özellikleri hakimdir.

            HSYK’na yürütme organı hakimdir. Bu kurulun teşekkül ettirilmesinde hükümet büyük rol oynamaktadır. Adalet Bakanı ve müsteşarının bu kurulda bulunması da hükümetin kurul üzerindeki tesirini artırmaktadır. Başkanlık Sisteminde sert kuvvetler ayrılığı olduğu için bu durum Başkanlık Sistemine aykırıdır.

            Ayrıca Başkanlık Sisteminde, Başkan Parlamentoya hiçbir şekilde müdahale edemez. Başkan kanun teklifinde dahi bulunamaz. Başkanın tasarrufları parlamentonun denetimindedir. Senato onaylamadığı taktirde, Başkan Büyükelçi dahi atayamaz.

            Yani Başkan’ın istediklerini yapması kolay değil, tam tersine çok zordur. Çünkü gerek senatörlerin olsun gerek Temsilciler Meclisi üyelerinin olsun, seçilmelerinde veya seçilmemelerinde Başkanın hiçbir rolü ve etkisi olamaz.

            Bizde ise parlamentonun, özellikle iktidar partisi milletvekillerinin tamamının , Başkan olması muhtemel olan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından seçilmiş olduğu sır değildir.

            Netice itibariyle böyle bir Anayasa operasyonuyla Sayın Bahçeli ve Sayın Yıldırım Başkan Yardımcısı olabilir, getirilecek sisteme de bazıları Başkanlık Sistemi adını koyabilirler ama bu sisteme Anayasa Hukukunda ve siyasi literatürde Başkanlık Sistemi denemez.

            Bunu 1689-1755 yılları arasında yaşamış olan Montesquieu, 3 asır evvel “Yasama, yargı ve yürütme güçleri bir elde toplandığı zaman demokrasi ortadan kalkar ve diktatörlük başlar” diyerek tespit etmiştir” dedi.

DYP Genel Merkezi [ 19.10.2016
 
Eklenen Yorumlar 

 

 

 
İçimizden

BİZE YAZIN

Her Hakkı Saklıdır. DOĞRU YOL PARTİSİ© 2010 Tasarım : Linear Yazılım

LİNEAR YAZILIM